Επιστροφή στα κινούμενα σχέδια…


της Πολίτου Μαρούλας

Για δοκιμάστε ,τώρα με τις freeze επιλογές των video-club και τις απεριόριστες επιλογές του internet, να επιχειρήσετε να δείτε animation…, δηλαδή ελληνικώς κινούμενα σχέδια. Θα με ρωτούσε ,λοιπόν ,κάποιος «και γιατί να το κάνω ;». Αρχικά, προτείνω αυτή την child- hood επιστροφή γιατί ούτως ή άλλως όλοι μας περνάμε dvdo-βραδιές είτε με φίλους είτε αγκαλιά με το αμόρε. Έτσι , αναγκαζόμενοι πολλές φορές λόγω του υπερπαραγωγικού Hollywood να δούμε και πατάτες ,μπορούμε να επιλέξουμε μια animate παραγωγή. Το τι προσφέρει το Animation από άποψη ψυχαγωγίας δεν σκοπεύω να το αναφέρω. Άσκοπο, εφόσον αν δεν έχεις βιωματική επαφή, στην προκειμένη περίπτωση αν δεν ξαναδείς, δεν θα καταλάβεις ούτε αν πω τις λέξεις νοσταλγία, μήνυμα, ευφυΐα , επαναδιαπραγμάτευση απόψεων και μπλά- μπλά – μπλά…
Το animation σχετίζεται κατ’ εξοχήν με τον κινηματογράφο, και προηγήθηκε αυτού. Το 1892 ,έγινε η πρώτη προβολή του Οπτικού Θεάτρου από τον Emile Reynaud, στο «φανταστικό θάλαμο» του Μουσείου Γκρεβέν. Ο Reynaud δημιούργησε την οπτική ψευδαίσθηση της κίνησης με την βοήθεια καθρεφτών σε κατάλληλες γωνίες. Το 1895 , στην Αμερική κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα καρτούν από τα Comic Strips που δημοσίευαν σε συνέχειες οι εφημερίδες με έναν καθαρά γελοιογραφικό χαρακτήρα. Αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στη σύγχρονη αντίληψη του καρτούν και δομικά και εκφραστικά. Οι πρώτες μονάδες παραγωγής καρτούν δημιουργήθηκαν στις Η.Π.Α. ανάμεσα στα έτη 1909 και 1920.
Ο κόσμος του τότε αναδίδει ένα άρωμα αθωότητας και αφέλειας , χωρίς αυτοματισμούς ή ανταγωνισμούς. Ένας ονειρικός κόσμος απόδρασης για τον ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο , οπού δεν υπήρχε θέση για την βία, την καταπίεση ,το άγχος, την αλλοτρίωση που το σημάδεψαν τα κατοπινά χρόνια. Έκτοτε αποτελεί μια επιστήμη, ή καλύτερα τέχνη. Ανυπολόγιστα χρήματα δίνονται κάθε χρόνο από τις εταιρείες κινουμένων σχεδίων. Και νέες τεχνολογίες προβάλουν συνεχώς ώστε να ικανοποιήσουν το αισθητικό μας κριτήριο.
Ο όρος animation προέρχεται από το λατινικό anima, που σημαίνει «ψυχή» ή και «πνεύμα». Το ρήμα “to animate” μπορεί να αποδοθεί ως «ζωντανεύω» , «δίνω ζωή και κίνηση». Δεν αναπαριστά πιστά την πραγματικότητα, αλλά ξεκινώντας από μια αρχική ιδέα ο δημιουργός πλάθει στην φαντασία του χαρακτήρες ,τις οποίες και αναπαριστά στο χαρτί ή ευρύτερα στα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Οι δυνατότητες αναπαράστασης άπειρες ,όπως και οι επιδιωκόμενοι σκοποί. Ο καλλιτέχνης δηλαδή σκιτσάροντας ,μπορεί να δώσει υπόσταση από την πλαστελίνη ως και στα καλώδια του ηλεκτρονικού υπολογιστή διακωμωδώντας παράλληλα καταστάσεις ή καταγγέλλοντας δυσμενή φαινόμενα.
Πάντως , υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα. Θεματικά μπορείς να τα κατηγοριοποιήσεις ως καρτούν με ζώα ,μάχες, υλικά αντικείμενα, φανταστικά, ιστορικά γεγονότα ακόμη και συγχρονικά, μύθους και παραδόσεις λαών , σατιρικά, πορνογραφικά , ιδεογραφικά∙ λίγο πολύ όπως η ταξινόμηση των κινηματογραφικών ταινιών. Χωρίς να επιδιώκω την διαφήμιση , θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια κινούμενα σχέδια ίσως έχετε και εσείς δει: « Γκέρτι , η Δεινόσαυρος» , «Παναγία των Παρισίων», «Περσέπολις», «Kung fu Panta», «Νέμο», «Λούκυ Λουκ», «Η Μικρή Γοργόνα» , «Dragon ball», «Thunder Couch», «Οι Ήρωες του Δάσους» , «Γουόλ-Υ» , «Ο Ρατατούης» , «Σούπερ Μάριο», «Ghostbusters» , «Χόρτον» , «Τσάρλι και Λόλα» , «Batman», «Αστυνόμος Σαϊνη» , «Three little friends».
Πόσα πολλά μπορεί κανείς να αναφέρει…Όλα αυτά ,όμως , είναι πολύ λίγα για να γνωρίσει κανείς την μαγεία των κινουμένων σχεδίων. Το κείμενο αυτό, δεν μπορεί ούτε να εξαντλήσει το θέμα των καρτούν ούτε να σας πείσει για την αξία αυτού του φαντασμαγορικού κόσμου. Απλά παραμένει μια πρόταση για την επόμενη φορά που θα επιλέξετε να δείτε μια ταινία. Και αν τελικά το κάνετε , μην απορήσετε που θα νοιώσετε τον ίδιο ενθουσιασμό με όταν ήσασταν παιδιά.
Υ.Γ.: Ελπίζω να είδατε το κινούμενο σχέδιο νέας τεχνολογίας «Μπολτ»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: