Πως θα τα βγάλεις πέρα εν καιρώ οικονομικής κρίσης;

της Πολίτου Μαρούλας

Ναι, είμαι η πρώτη που θα σε καταλάβω για το άγχος που περνάς εδώ και ένα χρόνο για το πώς θα τα βγάλεις μέχρι τα τέλη του μήνα. Τα δημοσιονομικά της χώρας χειροτερεύουν και έμμεσα θα πλήξουν και τη τσέπη μας. Δεν θα κατηγορήσουμε, φυσικά, κανέναν για να μη πέσουμε και στη παγίδα μιζερομανίας  του έλληνα. Η μόνη λύση,  να προτείνουμε όχι απλά λύσεις, αλλά εναλλακτικές λύσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα μικροπράγματα της καθημερινότητας.

Ξυπνάς το πρωί, ακολούθως πηγαίνεις στο μπάνιο να πλυθείς ή ότι τέλος πάντων κάνεις. Δεν  πολυσκέφτεσαι όταν ανοίγεις τη βάνα της βρύσης ακόμη και για να πλύνεις τα πιάτα ή για το μπάνιο αφήνοντας το γάργαρο νερό να τρέχει και να τρέχει… Ο λογαριασμός του νερού δεν σ΄ αναστατώνει για το υπέρογκο αναγραφόμενο ποσό, όπως αυτόν που περιμένεις για το τηλέφωνο. Τα χρήματα που θα πληρώσεις για το νερό φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στους άλλους λογαριασμούς. Πραγματικά, όμως, δεν έχεις αναρωτηθεί το πόσο λιγότερα θα ήταν, αν ξόδευες την πραγματική ποσότητα νερού που χρειαζόσουν. Θα μου πεις μικρό το κέρδος, αλλά μήπως υπάρχει και δεύτερο όφελος; Εντάξει, δεν είσαι απ΄ τους τύπους που ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, ούτε σ’ ενδιαφέρει για το τι θα γίνει χρόνια μετά αφού πεθάνεις. Κερδίζοντας, όμως λίγα χρήματα παραπάνω για τη τσέπη μας, δίνουμε την ευκαιρία να εξοικονομηθεί για λίγο περισσότερο χρόνο το πόσιμο νερό που μας αντιστοιχεί.

Να μιλήσουμε τώρα για το ηλεκτρικό. Το γιατί παθαίνει η μάνα μας σοκ όταν της ανακοινώνουμε το πόσο ήρθε, μάλλον δεν το ξέρει μόνο αυτή. Αφήνουμε στη πρίζα τα πάντα για ώρες, μέχρι να περάσουν μέρες και να θυμηθούμε πως τελικά δε θα τα χρησιμοποιήσουμε. Σαφώς και είμαστε πολυάσχολοι, αλλά μήπως προλαβαίνουμε να βγάλουμε έστω τη πρίζα. Αφήνουμε φορτιστές, πιστολάκια, καφετιέρες, υπολογιστές, ηχοσυστήματα, air- condition, ηλεκτρικές σόμπες, ψυγεία που δεν έχουν κάνει απόψυξη ποτέ, θερμοσίφωνες που σκάνε, σίδερα που έχουν λαμπαδιάσει. Τελικά, σε τέτοιους καιρούς δεν είναι μόνο το περιβάλλον που φωνάζει «βγάλ΄ το απ΄ τη πρίζα», αλλά και η τσέπη μας.        

Για το τηλέφωνο…  Πολλοί την πατήσαμε με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με δέλεαρ τις πιο hot συσκευές ή άλλα προγράμματα.  Αφού τελικά, πάντα ξεπερνούσαμε το χρόνο του παγίου μας και ο λογαριασμός έπαιρνε την ανηφόρα με 60, 80, 90, 120 ευρώ. Πάρε, άνθρωπε μου, καρτοκινητή. Τι το θες το συμβόλαιο; Υπάρχουν πολύ ωραία προγραμματάκια με 500 ή 600 ή 1200 λεπτά ομιλίας, με δωρεάν sms και τα λοιπά… Βέβαια αναλόγως την περιοχή ,την ψάχνεις και λίγο με το σήμα, ποια εταιρεία σου παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Τώρα, αν δε θέλεις να αλλάξεις νούμερο, που  φυσιολογικότατο είναι. Κάνεις μια αίτηση στην καινούρια εταιρεία που θες και κρατάς το νουμεράκι σου, ενώ παρέχεις τις υπηρεσίες τους.

Συνεχίζεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: