Απόφαση του Πρύτανη του Α.Π.Θ. για την υπογραφή της 1ης Διαπιστωτικής Πράξης του Ν. 4009/2011

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ,

Το Πρυτανικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση 1578/21-09-2011 αποδέχθηκε  την απόφαση του Πρύτανη περί αποχής από την έκδοση της προβλεπόμενης στο άρθρο 7 παρ.1 περ. γ’ Ν.4009/2011 διαπιστωτικής πράξης που προβλέπει την έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ.
Ο Πρύτανης κατέληξε σε αυτή την απόφαση αφού έλαβε υπόψη τα εξής:
(α) Τη συνημμένη με αρ. 1620/16.9.2011

Γνωμοδότηση της Ολομέλειας της Νομικής Επιτροπής του Α.Π.Θ. (η οποία έγινε
αποδεκτή από το Πρυτανικό Συμβούλιο στην με αρ. 1577/19-9-2011 συνεδρίασή του)
και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο  Πρύτανης «δύναται να μην ασκήσει την αρμοδιότητα του άρθρου 76 παρ.1 περ. γ΄ Ν. 4009/2011 μόνον εφόσον τεκμηριωμένα κρίνει ότι η διάταξη αυτή προδήλως αντίκειται στο Σύνταγμα, αναφέροντας τη σχετική διαπίστωσή του στην εποπτεύουσα αρχή», (β) τη συνημμένη από 20.9.2011 Γνωμοδότηση του κ. Κ. Χρυσόγονου, καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., ο οποίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση πρόδηλης αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4009/2011 περί συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, η οποία θεμελιώνει αρμοδιότητα του Πρύτανη κατ’ ενάσκηση του σχετικού ελέγχου να αρνηθεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 76 παρ. 1γ΄ σύμπραξή του στην έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Π.Θ., με την αποχή του από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης» και (γ) το γεγονός ότι η παραπάνω περίπτωση αντισυνταγματικότητας πλήττει τον πυρήνα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την πλήρη αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η αποχή του Πρύτανη από την έκδοση της παραπάνω διαπιστωτικής πράξης συνιστά ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον. Επισημαίνεται ακόμη ότι η μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης δεν παρακωλύει κατ΄ ελάχιστον την ακαδημαϊκή λειτουργία εφόσον ο Νόμος προβλέπει την υπογραφή της από την Υπουργό.

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το Πανεπιστήμιο αποτελεί εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον. Χρέος μας είναι λοιπόν να ενισχύσουμε τη συνοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και να διασφαλίσουμε την ομαλή εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία του ΑΠΘ.

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής,
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου,
Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου,
Αντιπρύτανις Έρευνας

Για να δείτε τη Γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής του Α.Π.Θ. και τη Γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Κ. Χρυσόγονου, επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=24521

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: