Επιστολή Διαμαρτυρίας της Φιλοσοφικής Σχολής στο Υπουργείο Οικονομικών

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής απέστειλε στις 17 Νοεμβρίου 2011 έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Οικονομικών για την απαράδεκτα υψηλή φορολογία που επιβλήθηκε με την πρόσφατη νομοθεσία σε ακίνητα – κληροδοτήματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το επιστημονικό, ερευνητικό και αναμφισβήτητα εθνικό έργο που επιτελεί. Ως γνωστόν, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο 920 επιφανών Θεσσαλονικέων και αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, εξειδικευμένο στο Μακεδονικό Ζήτημα και στην ιστορία των Βαλκανίων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής μπορείτε να διαβάσετε  παρακάτω:

Από: Μιλτιάδη Μ. Παπανικολάου,

Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  –

email:  –

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κ. Σερβίας 10, 10562, Αθήνα

 

Θέμα: Περί έκτακτης φορολόγησης των ακινήτων – κληροδοτημάτων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

                                                               Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2011

 

Απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο 920 επιφανών Θεσσαλονικέων και αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, εξειδικευμένο στο Μακεδονικό Ζήτημα και στην ιστορία των Βαλκανίων. Προς τούτο συνεργάζεται με τα Βουλγαρικά Κρατικά Αρχεία, το Αρχείο της Γιουγκοσλαβίας, τα Κρατικά Αρχεία της Αλβανίας, τα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας, τα Οθωμανικά Αρχεία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Αποδελτιώνει καθημερινά τα ΜΜΕ των ομόρων χωρών. Το σύνολο των επιστημονικών εκδόσεών της, από την ίδρυσή της το 1939, υπερβαίνει τις 250. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν 25 εμβληματικές επιστημονικές μελέτες της, τεκμηριωμένες από ξένα Αρχεία. Όλες οι εκδόσεις της αποστέλλονται δωρεάν στην πολιτική ηγεσία, σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε Δήμους, Μητροπόλεις και πολιτιστικές οργανώσεις της Μακεδονίας. Εφέτος δώρισε 4.638 αντίτυπα εκδόσεών της σε 55 Βιβλιοθήκες. Αναρτά στο Διαδίκτυο και προσφέρει δωρεάν όλες τις μελέτες της. Προγραμμάτισε και ήδη ολοκληρώνει 16 τουλάχιστον μελέτες της αφιερωμένες αποκλειστικά στα Εκατό Χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είναι ο μοναδικός Οργανισμός που εορτάζει δημιουργικά την εθνική αυτή επέτειο. Από 2/11 έως και 16/12/ 2011 οργανώνει εισηγήσεις κορυφαίων ειδικών με θέμα Βαλκάνια, 100 χρόνια χίμαιρες και θύελλες.

Μοναδικός σκοπός της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είναι η επιστημονική υπεράσπιση της Μακεδονίας. Τον κοινωφελή και εθνωφελή αυτόν σκοπό της χρηματοδοτούν γενναιόδωρα επί μακρά έτη Μακεδόνες χορηγοί καθώς επίσης τα μισθώματα των ακινήτων τα οποία Μεγάλοι Ευεργέτες της κληροδότησαν για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Μαζί με τις ετήσιες συνδρομές των μελών της, παρέχουν στην Εταιρεία την οικονομική δυνατότητα να υπερασπίζεται τη Μακεδονία. Όλοι οι εταίροι της εργάζονται αφιλοκερδώς σκληρά και παραγωγικά νυχθημερόν. Προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη και βαθειά ανησυχία το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος έπληξε ήδη τη δυνατότητα της Εταιρείας να υπηρετεί την Πατρίδα με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης της Ε.Μ.Σ., τελευταία η Πολιτεία επέβαλε νέα φορολογία, από το 2010, σε όλα τα μισθώματα της Εταιρείας, τα οποία, ως γνωστόν, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον κοινωφελή εθνικό σκοπό της. Επί πλέον, από εφέτος φορολογούνται με το «έκτακτο» τέλος ακινήτων -και με τον υψηλότερο μάλιστα συντελεστή 8Χ 1 τ.μ.- όλα τα μισθωμένα ακίνητά της, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται αποκλειστικά ο κοινωφελής εθνικός σκοπός της. Ας σημειωθεί ότι το εμβαδόν αυτών των μισθωμένων ακινήτων-κληροδοτημάτων υπερβαίνει συνολικά τα 15.500 τ.μ., οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απώλειας εσόδων, το οποίο υπολογίζεται ετησίως στο ποσό των 268.110€. Πώς λοιπόν θα μπορέσει η Ε.Μ.Σ. εμπράκτως να υπηρετήσει αποτελεσματικά την πατρίδα;

Τέλος, οι οφειλές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που μισθώνει ακίνητα της Ε.Μ.Σ. είναι αρκετά υψηλές και, παρόλα αυτά η Εταιρεία καλείται να καταβάλει επιπλέον φόρο 20%.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε θερμά να βρεθεί μία λύση στο μέγιστο αυτό οικονομικό πρόβλημα που ανέκυψε για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οποία, παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα τη Μακεδονία μας «έναντι παντός τιμήματος», διότι «ο ελληνισμός διαθέτει ισχυρές πατριωτικές δυνάμεις και την εμπιστεύεται», όπως η ίδια με υπερηφάνεια τονίζει.

 

 

Με τιμή,

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου

Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: