της Ιωάννας Ιωαννίδου
{ Πράος δεν είναι εκείνος που δεν εκνευρίζεται .Όποιος δε θυμώνει ποτέ, είναι ηλίθιος. Πράος είναι αυτός που θυμώνει όταν πρέπει}-Αριστοτέλης
Ο ορισμός
Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε νιώσει, είτε ως παροδικό εκνευρισμό είτε ως έντονη οργή. Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, συνήθως υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα. Σύμφωνα με τον Charles Spielberger, έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μελέτη του θυμού, ο θυμός είναι μια ‘‘συναισθηματική κατάσταση που
ποικίλλει σε ένταση από τον ήπιο εκνευρισμό ως την έντονη οργή και
μανία¨
Πότε πρέπει να θυμώνουμε…..?
Όλοι οι άνθρωποι θυμώνουν μπροστά σε κάποια απειλή ή αδικία όμως άλλοτε ξεσπούν με τον χειρότερο τρόπο κι άλλοτε το κρύβουν ορθώνοντας άμυνες.
Ο Αριστοτέλης ξεχώρισε το δίκαιο από τον άδικο θυμό πολύ λακωνικά «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει –αυτό είναι το μόνο εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο , στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή , για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο –αυτό δεν είναι εύκολο.»
Διαχείριση θυμού
Μεταξύ μας ποτέ δεν κατάλαβα πώς να διαχειρίζομαι το θυμό μου. Η μαμά μου πάντα έλεγε όταν θυμώνεις μη μιλάς μέτρα ως το δέκα… Βέβαια με το μέτρημα δεν είδα να αποδίδει αλλά τη σιωπή την υιοθέτησα. Γιατί μπορεί να …λένε πως αυτός που δεν μιλάει έχει άδικο ή φοβάται ή…. ή…. αλλά κατά γενική παραδοχή όλων η σιωπή είναι χρυσός και … λέει βαριές κουβέντες. Η σιωπή σε γλιτώνει από τα πεις πράγματα που δε πιστεύεις και μπορεί να πληγώσουν αυτό που ευθύνεται για την κατάσταση του βρασμού σου .Οι επιστήμονες ωστόσο διατείνονται πως οι τρεις κύριοι τρόποι διαχείρισης του θυμού είναι η έκφραση , η απώθηση και η χαλάρωση.
Αλλά ας δούμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Τι εννοούμε όταν λέμε:
«Έκφραση»; Σίγουρα όχι να σε σου προσάψω όσα κοσμητικά επίθετα υπάρχουν στο λεξιλόγιό μου και κατά επέκταση να σε διαγράψω(όχι από τη ζωή μου τόσο)όσο από το facebook.
«Το να εκφράσετε το θυμό σας με θετικό τρόπο-κι όχι επιθετικό-είναι η καλύτερη λύση στην εκδήλωση αυτού του συναισθήματος. Για να το επιτύχετε πρέπει να μάθετε να ξεκαθαρίζετε τις ανάγκες σας και τους τρόπους ικανοποίησής τους, χωρίς την πρόκληση βλάβης σε τρίτους. Το να εκφράζετε το θυμό σας θετικά δε σημαίνει πως πρέπει να γίνεται πιεστικοί . Αντίθετα σημαίνει πως πρέπει να δείχνετε σεβασμό στον εαυτό σας και στους άλλους»
«Απώθηση» Ο θυμός μπορεί, επίσης, είτε να καταπιεστεί είτε να αλλάξει μορφή ή κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει όταν συγκρατείτε το θυμό σας, σταματάτε να σκέφτεστε για αυτόν και επικεντρώνεστε σε κάτι θετικό. Στόχος σας στην περίπτωση αυτή
είναι ο περιορισμός ή η απώθηση του θυμού και η μετατροπή του σε πιο δημιουργική συμπεριφορά. Θυμός που δεν εκφράζεται μπορεί να δημιουργήσει και άλλου τύπου
προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές εκδηλώσεις, όπως είναι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά (η έμμεση επίθεση σε άτομα, χωρίς αυτά να γνωρίζουν το λόγο, και όχι η άμεση πρόσωπο με πρόσωπο αντιμετώπιση) Καλύτερα να πας μια βόλτα στα μαγαζιά ή να τελειώσεις εκείνο το δύσκολο πρότζεκτ που ακόμη σε περιμένει στο γραφείο. Όσο δεν απωθείς την άσχημη επίδραση πικρία νεύρα από πάνω σου… κινδυνεύεις να μετατραπείς σε ορολογιακή βόμβα κι όταν εκραγείς… τη ζημιά θα την πληρώσουν άλλοι. Γιατί όπως ξέρουμε σπάνια την ¨¨ πληρώνει αυτός που φταίει»
Τέλος είναι η « χαλάρωση». Η χαλάρωση δεν αφορά τον έλεγχο της εξωτερικής συμπεριφοράς αλλά τον έλεγχο των εσωτερικών αντιδράσεων του οργανισμού, τη μείωση των καρδιακών παλμών
και την απομάκρυνση των άσχημων συναισθημάτων.
Αφού μάθαμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας όταν πρέπει…για το τέλος άφησα το καλύτερο… « Ποιοι είναι οι άνθρωποι που πραγματικά μας βγάζουν “ έξω από ρούχα μας”??????»
Mπορεί να εκνευριστούμε πολύ με κάποιον την ώρα που οδηγούμε κι έχουμε κολλήσει στην κίνηση αλλά, το επόμενο λεπτό θα χουμε ξεχάσει τη φυσιογνωμία του.
Εκείνοι που πραγματικά μπορούν να μας θυμώσουν και να μας πονέσουν είναι εκείνοι που αγαπάμε, και άρα νιώθουμε εξαρτημένοι από αυτούς. Οι άνθρωποι στους οποίους –όπως λέμε- έχουμε «αδυναμία». Αυτό που μας εξοργίζει τότε δεν έχει σχέση μόνο με την εκάστοτε αφορμή αλλά και με τη δύναμη που έχουν επάνω μας.
Σε όποια θέση κι να βρεθείς όποιο τρόπο κι αν επιλέξεις για να εκφραστείς… να θυμάσαι πως : «Οι άνθρωποι μπορεί … να ξεχάσουν τα λόγια που είπες αλλά… (δύσκολα) το πώς του έκανες να αισθανθούν»…!!!!***
Σχολιάστε