,

Η κατανομή του χρόνου σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις

της Πολίτου Μαρούλας

Η κατανομή του χρόνου ποικίλει ανά χρόνους και τόπους. Κάθε λαός, σε κάθε εποχή, διαμορφώνει τα δικά του λεκτικά συμφραζόμενα(σημαινόμενα) για τα διάφορα σημαίνοντα. Οι λέξεις και κατα κύριο λόγο η δημιουργία αυτών εξαρτάται από τις εκάστοτε διαμορφωθείσες ανάγκες των πληθυσμών.  Συνεπώς, το ίδιο συμβαίνει και για τον χρόνο…

Οι εποχές δεν είναι παρά ενότητες που ανοίγουν και κλείνουν ένα διάστημα χρόνου σύμφωνα με κάποια πάγια χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται διαρκώς από την ανατολή ως την επόμενη ανατολή του ήλιου. Τουλάχιστον έτσι τις αντιλαμβανόμαστε.

Από την αρχαιότητα -ελληνική και μη,- μέχρι σήμερα διάφορες ονομασίες έχουν περάσει για να κατονομάσουν αυτά τα διαστήματα, όπως και τα επιμέρους αυτών.   Η αρχαίοι Έλληνες μετρούσαν την αρχή του δικού τους μήνα από εκεί που εμείς έχουμε μέσα του μήνα. Μέσα Δεκεμβρίου με μέσα Ιανουαρίου πιανόταν ο μήνας Ποσειδεώνας, μέσα Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου ήταν ο μήνας Γαμηλιώνας, στη συνέχεια ο μήνας Ανθεστηριώνας, έκτοτε ο Ελαφηβολιώνας και ούτω καθ’ εξής. Όλοι είχαν κάποια συσχέτιση με την έξαρση της φύσης και τις μυθικές παραδόσεις.

Το 45 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διακήρυξε πως στο εξής το έτος θα μετριέται σε 365 μέρες και κάθε τέσσερα χρόνια τον μήνα Φεβρουάριο θα προστίθεται μια ακόμη μέρα, ένα έτος που θα είναι δίσεκτο. Από τότε διανύουμε 365 μέρες κάθε χρόνο συν μία επίπλεον μέρα για κάθε 4 χρόνια. Ακόμη και οι μήνες καθιερώθηκαν τότε σε 12;

Αντιστοίχως οι Αγγλοσάξονες ξεκινώντας από το μήνα Ιανουάριο, έδιναν την δική τους ονοματολογική εκδοχή στον ορισμό του χρόνου:

Έκδηλη είναι κοινή ετυμολογική ρίζα του Ινδοευρωπαϊκού μορφώματος *monath. Τουλάχιστον, αυτή είναι προφανής στο επίθημα σε προσωπικό επίπεδο. Σήμερα, month, ενώ σε μας μήνας εκ των πάλαι ποτέ χρόνων.

Η εκδοχή των ημερών για τους Αγγλοσάξονες(με λατινογενή προέλευση):

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: