Αϊ-Βασίλης έρχεται ξανά! (ή αλλιώς η σημασία των παραμυθιών στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών)

της Λιζέτας Λιούρτα,  Ψυχολόγου MSc

Τα Χριστούγεννα κοντεύουν και τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη από τους μικρούς μας φίλους έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται. Οι επιθυμίες τους και οι ευχές τους για παιχνίδια, ζωάκια ή ακόμα και αδερφάκια  καταγράφονται στο χαρτί και η ελπίδα πως ο καλός παππούλης θα τα ανταμείψει που και φέτος ήταν καλά παιδιά διακρίνεται στο πρόσωπο τους.

Το παραμύθι με τον Άγιο Βασίλη, όπως και πολλά άλλα παραμύθια έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού. Τα παραμύθια έχουν τη δύναμη να ταξιδέψουν νοερά τα παιδιά σε κόσμους φανταστικούς, όπου η καλή νεράιδα νικάει την κακιά μάγισσα, ο μικρός ήρωας ανταμείβεται για την εξυπνάδα και την τόλμη του, η πονηρή αλεπού τιμωρείται για τα υποχθόνια μέσα που χρησιμοποιεί, ενώ ο στοργικός Άγιος Βασίλης προστατεύει το παιδί και του χαρίζει ένα δώρο ως πράξη αγάπης και αναγνώρισης.

Στα παραμύθια, όλα επιτρέπονται! Έτσι τα παιδιά, μέσα από τη φαντασία και την ονειροπόληση, βρίσκουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να επαναδιαπραγματευθούν με την πραγματικότητα. Στον συμβολικό αυτό κόσμο οι μικροί μας φίλοι ταυτίζονται με κάποιον από τους ήρωες, βιώνουν την αγωνία, τη λύπη και την ανακούφισή του, βρίσκουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που τα απασχολούν, γνωρίζουν σημαντικές ανθρώπινες αξίες και υιοθετούν λειτουργικές μορφές ύπαρξης και συνύπαρξης.

Η σοφία των παραμυθιών είναι πάντα εκεί για να τα προστατέψει και να τους δείξει τον σωστό δρόμο! Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά κατορθώνουν να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους και να βάλουν τάξη στο εσωτερικό τους χάος, να αποκτήσουν νόημα στη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα.

Έτσι, Άγιος Βασίλης έρχεται ξανά! Και όταν τα χρόνια περάσουν, θα έχει μείνει η γλυκιά αίσθηση… ότι αξίζουμε φροντίδα, αγάπη και αναγνώριση.

Καλές γιορτές!

http://www.psyxologos.info

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: