ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Ύστερα από παρέμβαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κ. Αρβανιτόπουλο, δόθηκε λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για το 2012. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4009/2011, από τις 15 Ιανουαρίου 2012 και μετά, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ εξαρτάται δεσμευτικά από την συγκρότηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Με δεδομένο ότι σε κανένα ΑΕΙ της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου, τα Πανεπιστήμια κινδύνευαν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε, η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα προχωρεί κάθε μήνα με βάση το δωδεκατημόριο της αντίστοιχης χρηματοδότησης του 2011 και ανεξάρτητα από τη συγκρότηση των Συμβουλίων.
Με την αποσύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης από την πρόοδο στις εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζεται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία για τη νέα χρονιά. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και αναπτύσσεται πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πολιτική που στηρίχθηκε στην επίδειξη δύναμης.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, συνεχάρη τις Πρυτανικές Αρχές για τη μέχρι τώρα συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Από την πλευρά τους, οι Πρυτάνεις, διαβεβαίωσαν ότι τα Πανεπιστήμια όχι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους, αλλά αποτελούν και εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας, εξαντλώντας όλες τις νόμιμες δυνατότητες, κάτι που έπραξαν μέσω των προσφυγών τους στο ΣτΕ. Επιπλέον υπενθύμισαν  την υποχρέωση των ΑΕΙ να αναδεικνύουν τα λάθη και τις ατέλειες των κανονιστικών αποφάσεων της Πολιτείας, παρουσιάζοντας στον κ. Αρβανιτόπουλο τις θέσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων αλλά και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων της χώρας για τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΑΠΘ, η Οργανωτική Επιτροπή, μετά την αναβολή των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί εσπευσμένα και χωρίς διασφάλιση του εφικτού του εγχειρήματος για τις 20 Δεκεμβρίου 2011, όρισε νέα ημερομηνία εκλογών για τις 15 Φεβρουαρίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται 20 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ προς την Οργανωτική Επιτροπή για νέα υποβολή υποψηφιοτήτων, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν δίνεται στη νέα προκήρυξη. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ βρίσκονται για το θέμα αυτό σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προς το οποίο έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα. Μέχρι να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή είναι φανερό ότι δε μπορεί να αναρτηθεί οριστικός κατάλογος υποψηφίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: