Γνωρίστε το Παρίσι μέσα από την διαχρονική ματιά Γάλλων Φωτογράφων

της Πολίτου Μαρούλας, Φιλολόγου Α.Π.Θ.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν στο Παρίσι. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ερωτευμένους, μελλόνυμφους, αλλά και κάθε λάτρη της Τέχνης. Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες που πιάνουν το ευρύ φάσμα των φιλόδοξων επισκεπτών.

Βέβαια, τα οικονομικά των Ελλήνων, «τελευταία», δεν είναι και πολύ καλά… Εκεί που άλλοτε δεν το πολυ-σκεφτόσουν, μπορούσες να κάνεις εξορμήσεις προς κάθε είδους προορισμό. Ωστόσο, μια λύση για τα ανήσυχα πνεύματα αποτελούν τα πολύ φτηνά αεροπορικά εισητήρια… Αλλά και αυτό να μην υπολογίζεις, θα πρέπει να έχεις σίγουρα ένα πολύ καλό budget μαζί σου για να το ζήσεις… Μέχρι, λοιπόν, να κάνεις έναν καλό προϋπολογισμό και μια καλή αποταμίευση. Μπορείς να ζήσεις το όνειρο, διαδυκτιακά ή σε κόπιες μεγάλων εκδοτικών οίκων, μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μεγάλων φωτογράφων.

Ενώ, η πόλη των Παρισίων έχει χτιστεί εδώ και  δυο περίπου χιλιάδες χρόνια, η σχέση έρωτος με τον φωτογραφικό φακό άρχισε μόλις πριν 300 χρόνια. Ο Louis-Jacques-Mandé Daguerre είναι ο εφευρέτης της φωτογραφίας και φυσικά Γάλλος. Ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στην εμπορευσιμότητα της φωτογραφίας, με μία τεχνική που ονομάστηκε νταγκεροτυπία. Στην «ιντερνετική κοινότητα» των Daguerreian, όπου τιμητικά συλλέγονται οι νταγκεροτυπίες, μπορεί κανείς να θαυμάζει μεμονομένα έργα του ίδιου του  εφευρέτη και εκ Παρισίων.

Επίσης, όμοιες με γκραβούρες φωτογραφίες έχουν απομείνει ως ιερά κειμήλια από τον Charles Marville.

Παρακολουθώντας το επόμενο βίντεο, γνωρίζουμε τον Eugene Atget κατά μια εικοσαετία νεότερο ή καλύτερα, αυτός μας συστήνει το Παρίσι.

Περισσότερο διαφοροποιημένος ο  Lartigue, εκτός από τα πολλά εν κινήσει φωτογραφικά στιγμιότυπα, προβάλλει μια έντονα θηλυκή πλευρά του Παρισιού.

Επόμενος φωτογραφικός σταθμός για την Πόλη του Φωτός, ο Brassaï. Με μια γρήγορη ματιά, αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως το νυχτερινό στοιχείο της πόλης είναι αυτό που ενδιαφέρει τον Brassaï.

Νύχτα και γαλλική διασκέδαση. Παρόμοιες εικόνες έχει και ο σημερινός τουρίστας, μιας και η νυχτερινή ζωή του Παρισιού είναι πολύ μακριά από τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Robert Doisneau εργάστηκε κατεξοχήν στα γραφικά σοκάκια και σε κάθε στενό της πόλης. Μαζί με τον Henri Cartier-Bresson, θεωρούνται οι πρωτοστάτες στον τομέα του φωτορεπορτάζ.

Μια πραγματικά διαχρονική πόλη, που ο εκσυγχρονισμός έφερε  πολύ λίγες αλλαγές στον αέρα της. Μια καλή πρόγευση μέσα από τους δρόμους του παρελθόντος,σε όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: