Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Επιτροπής Παιδείας ΑΠΘ αφιερωμένο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι να πούνε

(Κ. Καβάφης)

Στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που έκανε…τη μεγάλη άρνηση (che fece…il gran rifiuto) είναι αφιερωμένο το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012 και διοργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., «Φιλόλογος» και την Επιτροπή Παιδείας του Α.Π.Θ.
Μετά από 111 χρόνια, το ποίημα του Κ. Καβάφη βρίσκει τον εκφραστή του στο πρόσωπο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που αρνείται να παραλάβει το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού και εμπνέει τους διοργανωτές να του αφιερώσουν τις πεντάμηνες εκδηλώσεις τους.
Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη.

-Τα Φιλολογικά Βραδινά όπου προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών θα αναδείξουν θέματα πολιτισμού και θα συνομιλήσουν με το κοινό τους.

-Το Λογοτεχνικό / Καλλιτεχνικό Αναλόγιο όπου προσφέρεται η δυνατότητα σε ανθρώπους της Λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών να παρουσιάσουν το έργο τους. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη και ώρα 20.15, στο «Σπίτι του Φιλολόγου».

-Το Ι’ Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα «Η γλώσσα της Παιδείας» που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου 2012, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

-Τα Πολιτιστικά Δρώμενα με επισκέψεις σε εκθεσιακούς και αρχαιολογικούς χώρους και επιμορφωτικές εκδρομές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012. Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, με τίτλο «Ντίνος Χριστιανόπουλος: Τιμή στον Ποιητή»  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 20.15 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για το έργο του Ν. Χριστιανόπουλου μιλήσαν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μαρία Ιατρού, ο Επίκουρος Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, Δημήτρης Κόκορης και ο Λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ο λογοτέχνης, κριτικός, βιβλιογράφος και εκδότης, Ντίνος Χριστιανόπουλος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., την 1η Ιουνίου 2011. Ήταν η πρώτη φορά που το Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. τίμησε ένα λογοτέχνη που ταυτόχρονα είναι και απόφοιτος του Τμήματος.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης που παραχωρεί την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισκεφτείτε το σύνδεσμο http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=28104

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: