Σας αρέσει το καλό κρασί; Μάθετε τα αποτελέσματα του 12ου ΔΔΟΘ

της Πολίτου Μαρούλας

Ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης αξιολόγησε και φέτος περί στα 609 οινικά παραγόμενα. Εμείς πέραν των μεγάλων βραβεύσεων που μπορείτε να αναζητήσετε στην καθημερινότητά σας για να τα γευτείτε. Θα σας παρουσιάσουμε μερικά εκ των οποίων και βραβευμένα αλλά και πολύ αγαπημένα.

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2012. 

Ο Δ.Δ.Ο.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο φετινό διαγωνισμό, τριάντα πέντε καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου δοκίμασαν 609 δείγματα από την Ελλάδα και από 8 άλλες χώρες: Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 67% των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την

 βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων οίνων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο χρυσό απονεμήθηκε στο κτήμα Τσέλεπου για τον Κοκκινόμυλο του 2007. Μπορείτε να το βρείτε από 25 ευρώ σε τιμής λιανικής πώλησης.

Ειδική διάκριση σε έναν ερυθρό οίνο αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες με την υψηλότερη βαθμολογία, στο Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton 2008, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανομή από την ποικιλία Λημνιό και στο λευκό, του ίδιου κτήματος, οίνο αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες με την υψηλότερη βαθμολογία, Μαλαγουζιά 2011, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανομή από την ποικιλία Μαλαγουζιά.

Ειδική διάκριση σε δύο ροζέ οίνους από συνδυασμό ελληνικών και διεθνών ποικιλιών με την υψηλότερη βαθμολογία, Σημείο Στίξης 2011 από το κτήμα Μπουτάρη, και Άβδηρος 2011, ένα εξαιρετικό κρασί από το Κτήμα Βουρβουκέλη. Το κτήμα Κεχρή έλαβε χρυσή διάκριση για το Μυστικό, μια λευκή ποικιλία όπως επίσης και το ερυθρό Chateau από το κτήμα Πόρτο Καρράς. Από τα 609 οινικά απότοκα διάκριση έλαβαν τα 175, όλα εξαιρετικής προέλευσης κρασιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: