της Πολίτου Μαρούλας
Σαν ευσυνείδητη πολίτης που θα ψηφίσει σε αυτές τις βίαιες εκλογές, ψάχνω κάποιο έρεισμα. Ε! Πέραν των προγραμματικών δηλώσεων(κατ’ επίφαση ονομαζόμενων έτσι) που παρακολουθώ, διαβάζω και τα flyers που ευρέως κυκλοφορούν. Διαβάζω των πρασίνων, των κοκκίνων, των μπλε, των γαλάζιων, των ροζ, των μαύρων, των πορτοκαλοκόκκινων, ό,τι τέλος πάντων πέσει στα χέρια μου.
Προκύπτουν κάποια αξιοσχολίαστα συμπεράσματα.
Πρώτον, τα σχολικά βιβλία της έκθεσης πρέπει άμεσα να ενσωματώσουν στην ύλη τους την θεωρία του πολιτικού flyer. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΦΟΣ, ΓΛΩΣΣΑ, ΔΟΜΗ ειναί οι υποενότητες του κεφαλαίου.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Η έκκληση για την ψήφο του πολίτη είναι η πρώτη δηλούσα του συντάκτη. Ενώ θα αναμέναμε την αιτιολόγηση αυτής της δήλωσης με το τι πρόκειται να πετύχει η ψήφος αυτή, όπως παραδοσιακά δίδαξαν οι κανόνες της Ρητορικής, πολύ ανατρεπτικά το πολιτικό flyer σου παρέχει όλες τις αιτίες που δεν πρέπει να ψηφίσεις τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Ντροπή, Κόρακα και Τεισία, που δεν συμπεριλάβατε αυτή την ευφυέστατη θεματική στην «Τέχνη»! Αφού εκτεθεί αυτή η επιχειρηματολογία τύπου τι είναι οι πολιτικές ομάδες που συνυπάρχουν στην Ελλαδίτσα(σημείο αναφοράς), γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή από την μνημονίου πλεόν και εξής περιόδου. Τέλος, επιτονίζονται οι δράσεις των τότε κυρίαρχων κομμάτων με την άμεση έκκληση για ΑΛΛΑΓΗ, η οποία ισχύει και για το τότε ισχυρά κόμματα.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δεν συνάγονται πολλά συμπεράσματα για το ποιόν και τις στοχεύσεις του συγγραφέα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι ένας άνθρωπος χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που λόγω οικονομικής κρίσης ήταν από τους πρώτους που έχασαν τις δουλειές τους. Έτσι, θα πρέπει για αυτόν τον άνθρωπο που μόλις έβγαλε το δημοτικό, να δείξουμε κατανόηση που δεν είναι γνώστης των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, και να επευφημίσουμε το κόμμα που του δίνει ένα κομμάτι ψωμί!
ΥΦΟΣ: Το ύφος άμεσο, επιτακτικό και οικείο. Σίγουρα θα είμασταν φιλαράκια στην προηγούμενη ζωή μας…
ΓΛΩΣΣΑ: Αυτή επιδέξια μας αποδίδει όλες τις αιτίες μη ψηφίσης άλλων κομμάτων με συνδετικά ρήματα όπως το είναι. Συχνή η χρήση του ρήματος «κοροϊδεύω» για τους αντιπάλους επίσης. Ως ρηματικό πρόσωπο επιλέγεται μόνο το β’ ενικό(εσύ!). Η προστακτική πάει σύννεφο. Η χρήση σύνθετων επιθέτων βρίθει. Η αφηρημένες έννοιες θεωρούνται απαραίτητες. Δεν υπάρχει ίχνος λεξιλογίου που να αναφέρεται στην επόμενη μέρα των εκλογών και στις αντιπροτάσεις προτάσεις καθώς είναι ανακολουθία να σπάσεις τον μυστικό κλείο της μαγικής λύσης(Άλλωστε τους εμπιστευόμαστε μέχρι και την τελευταία τους σταγόνα!).
ΔΟΜΗ: Ανοίγει με έναν επιτακτικό τίτλο, αυτόν της έκκλησης ΨΗΦΟΥ και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπότιτλοι που άμεσα σχετίζονται με το περιεχόμενο, του τύπου ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ! Ο πρόλογος, όπως προαναφέραμε, ενέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που μας οδηγούν στο να μην ψηφίσουμε τους άλλους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν σας ζητηθεί ποτέ να συντάξετε αυτό το είδος κειμένου θεωρείται ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιήσεις σε αυτό το μέρος, όπως και σε κανένα άλλο, τους λόγους που κάποιος θα πρέπει να ψηφίσει το Κόμμα σου, όπως και το τι ακριβώς σκοπεύει το Κόμμα να κάνει αμέσως μετά τη νίκη των εκλογών. Στο κυρίως θέμα μνημονεύεται η πορεία του μνημονίου με πρωταγωνιστές τα αντίπαλα κόμματα. Στον επίλογο έχουμε την έκκληση ΑΛΛΑΓΗΣ, ίσως στάσης και ψήφου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δώσουμε την χαρά της ψήφου σε άλλα κόμματα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε διάσπαρτες φράσεις ως πλαγιότιτλους με την χρήση της προστακτικής.
Έτσι το πολιτικό flyer έγινε θεωρία κειμενικού είδους με άμεση προτεραίοτητα να διδάσκεται στα σχολειά μας. Ωστόσο, συνεχίζω να τρέφω φρούδες ελπίδες για τους στόχους της επόμενης μέρας με πρακτικές απαντήσεις για το ευοιώνο κατ’ ευφημισμόν μέλλον μας…
Σχολιάστε