Αρχίζει το 2ο Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών

Από την Πολίτου Μαρούλα, Φιλόλογο Α.Π.Θ.

Και φέτος ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, με δήμαρχο τον Ηλία Ιωαννάκη κόντρα στους καιρούς παρουσιάζει το 2ο Φεστιβάλ Μαρώνειας- Σαπών. Για πρώτη φορά «πέρυσι έγινε πράξη το όραμα» του φεστιβάλ όπως δηλώνει ο αξιότιμος δήμαρχος στο προλογικό σημείωμα του ενημερωτικού δελτίου.

Η περιοχή της Μαρώνειας, μια παραθαλάσσια περιοχή στο νομό Ροδόπης, για πολλούς Έλληνες άγνωστη διατηρεί το άγριο της φύσης με παράλληλη την ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα σε ένα ποιοτικότερο επίπεδο ζωής. Οι εκδήλωσεις των φεστιβάλ ήρθαν απλά να συμπληρώσουν το πολιτισμικό γίγνεσθαι. Χρόνια ο τόπος και γενικότερα η τοπογραφική αναφορά του δήμου Μαρώνειας και Σαπών συστηματοποίησε τις γιορτές μεταφέροντας από χωριό τα ήθη και τα έθιμα, με ποικίλη γευσιγνωστική παραγωγή. Πολλές φορές, όπως και στο παρόν φεστιβάλ συμβαίνει, πραγματοποιήθηκαν ανταμώματα των γενεαλογικών ριζών από τους πολιτισμικών συλλόγων.

Άξιο προσοχής είναι το κρασί που παράγεται. Άλλωστε, η αρχαιότητα μνημονεύει την περιοχή της Μαρώνειας για τα πλούσια αμπέλια και τις πολλές ελιές. Μάλιστα, κατά τους ομηρικούς χρόνους ήταν φημισμένη για τους πλούσιους αμπελώνες. Ο «Όμηρος» αυτό το γεγονός το διατήρησε στην θύμηση μας εξιστορώντας το πως το μαρώνειο κρασί χρησιμοποιήθηκε από τον Οδυσσέα για να  παρασύρει και να ξεγελάσει τον Κύκλωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι δρόμοι του κρασιού, παγκοσμίως γνωστοί φτάνουν στη Μαρώνεια. Έτσι, μεγάλα κτήματα έχουν βασιστεί στα οινικά παράγωγα της νότιας Ροδόπης.

Ο κος. Ιωαννάκης καλεί το κοινό σε ένα «ζωντανό και μεστό καλοκαίρι πολιτισμού». Αύριο, λοιπόν, Τετάρτη 11/7/2012 ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών με ένα πολυτάλαντο θεατρικό της επιμέλειας του Γ. Μακρή, «Η κακιά,  η καλή και η άσχημη». Αξιοσημείωτος ο χώρος διεκπεραίωσης των θεατρικών και συναυλιακών παραστάσεων. Σχεδόν όλες θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της Χελιδονόπετρας. Ένα εξαιρετικό σημείο πάνω στο λαξευμένο άγονο βουνό, όπου χώρος διατίθεται από το Δήμο μόνο για αυτές τις παραστάσεις και προστατεύεται μονίμως από τον Ελληνικό στρατό. Η θέα που έχει το θεάτρο της Χελιδονόπετρας δεν περιγράφεται. Η ατμόσφαιρα υπό το φως των προβολέων και των αστεριών είναι μαγευτική. Έτσι, οι εκδηλώσεις που παρίστανται σε αυτό το μοναδικό πλαίσιο, παίρνουν άλλη διάσταση. Το θέμα είναι και το κοινό της Κομοτηνής αλλά και όλη η ροδοπίτικη περιφέρεια να στηρίξει αυτή την σημαντική προσπάθεια που γίνεται εν μέσω πολύ δύσκολων καιρών για τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών. Δεν είναι μόνο η επικρότηση της προσπάθειας των υπαλλήλων. Είναι κυρίως η στήριξη και η προβολή του τόπου, είναι η προσπάθεια ενοποίησης του ντόπιου πληθυσμού, είναι η πολιτισμική ανύψωση του τόπου που θα συνεχιστεί. Ως Έλληνες τέτοιες προσπάθειες από τους μη κεντρικούς δήμους μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι για την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Σθεναρή, αγωνιώδης και επίμονη ήταν η προσπάθεια του αντιδημάρχου Μαρίνου Πασλίδη, παράλληλα προέδρου της Κ.Ε.ΜΑ.Σ., που μέσα σε ένα οικονομικά δυσχερές περιβάλλον  κατόρθωσε να διεκπεραιώσει αυτό το αξιέπαινο έργο. Το σημαντικό ήταν μέσα σε τέτοια οικονομικά δεδομένα να μπορέσει το Φεστιβάλ να συνεχιστεί και να αποτελέσει θεσμό για τον τόπο. Θεσμό που θα ενισχύσει τον τουριστικό τομέα της περιοχής, που  πραγματικά αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τον επισκέπτη.

Το Φεστιβάλ θα έχει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θέατρο σκιών και χορευτικά δρώμενα ανά χωριά με ονομαστούς καλλιτέχνες. Εκτός από το χώρο της Χελιδονόπετρας, παράσταση θα λάβει χώρα και στο αρχαίο θέατρο.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε μορφή αρχείου PDF

programma-4

Απαγορεύεται ρητά η όποια αναδημοσίευση του άρθρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: