Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός, Κομοτηνή

της Πολίτου Μαρούλας

Ο Νοέμβριος κάνει την τιμητική του στις μητέρες και δη στις θηλάζουσες και όσες προσπάθησαν να θηλάσουν. Με ηλιοφάνεια καλωσόρισε την πρώτη του εβδομάδα που αποτελεί πανελλαδικώς μια εμδομάδα αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό. Σε όλη την ελληνική επικράτεια για εφτά ημέρες τελούνται δρώμενα για να τιμηθούν οι μανούλες που με πρώτιστο σύμβολο της αγάπης τους, τον θηλασμό αφιερώνουν την ζωή τους στις ζωές των παιδιών τους, αλλά και με ελπίδα ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά όλου του κόσμου. Σε αυτό το γεγονός δεν παραγκωνίζονται οι μητέρες που δεν κατάφεραν ή δεν συνέχισαν τον θηλασμό. Άλλωστε ο τελευταίος, πράξη συμβολική αποτελεί μια κατ’ εξοχή δήλωση  και εκδήλωση αγάπης. Συνεπώς, εβδομάδα αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες που αγαπάν τα παιδιά τους.

Τέτοιες μητέρες δραστηριοποιούνται εθελοντικά και εδώ και καιρό προετοιμάζουν εκδηλώσεις για να γίνει η ενημέρωση προϊόν στα χέρια όλων των γυναικών, μελλοντικών μητέρων, αντρών, μελλοντικών πατεράδων, ανθρώπων που ήδη έχουν παιδιά, αλλά και αυτούς που μπορεί να μην έχουν. Ο θηλασμός είναι θέμα πολύ μεγάλης συζήτησης που δυστυχώς και αυτές οι εκδηλώσεις δεν καταφέρνουν να καλύψουν την ευρύτητά του. Κατα συνέπεια, λόγω της απουσίας θεσμοθετημένης ενημέρωσης, είναι απαραίτητη η συμμετοχή του κοινού ώστε η βιωματική εμπειρία στο μέλλον να μπορέσει να αξιοποιήσει ένα δώρο με το οποίο προίκισε η φύση την γυναίκα. Αν το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής αποτελεί χρησιμότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα, τότε ο θηλασμός θα έπρεπε να γίνει μάθημα λόγω αναγκαιότητας.

Πριν από όλα, να θυμάστε το μότο που θα έπρεπε να  χρησιμοποιείται για τον θηλασμό: Ο θηλασμός είναι εν δυνάμει ικανότητα, δυνατότητα, ζήτημα επιλογής, επαρκούς γνώσης.

Σε αυτά, θα έπρεπε να προστεθεί η υστερία που τείνει να γίνει εμμονή με τον θηλασμό. Το  δημόσιο brest- feeding, αλλά και με οι τελευταίες τάσεις του «Free the Nipple», με παράλληλη με την χρήση του στήθους ως σύμβολο από τις Femen,  ελλοχεύει κινδύνους σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενδεικτικά, από κοινωνιολογικής άποψης οι μητέρες που θηλάζουν και οι μητέρες που δεν θηλάζουν. Έγινε ήδη στερεότυπος ο διαχωρισμός με αποτέλεσμα μια εχθρικότητα ανάμεσα στα δύο μέρη, χρησιμοποιώντας και τα δύο παράλογα επιχειρήματα. Καταστροφικές οι  συνέπειες κοινωνιολογικά.  Η ψυχολογία ακόμη της μητέρας που ως λεχώνα είναι υπό  διαμόρφωση, επιβαρύνεται με το άγχος της ευθύνης  και αν αυτή δεν θηλάσει, θεωρεί πως απέτυχε στην εκπλήρωση των καθηκόντων της ως μάνα. Και άλλες πολλές, όπως οι επιτπτώσεις στην υγεία  της μητέρας αλλά και του παιδιού, όταν δεν υπάρχει γνώση όλων των πτυχών και των ζητημάτων, όπως η σωστή διατροφή για τις ανάγκες του βρέφους.

Αύριο, 2 Νομεβρίου – Κυριακή, –  θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός στην Πλατεία Ειρήνης, ώρα 12.00 π.μ. με καταμέτρηση. Επίσης, πολλά δώρα περιμένουν τις θηλάζουσες, αλλά και τις έγκυους. Εμείς,  να ευχηθούμε Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: