της Πολίτου Μαρούλας
Ένας φωτογράφος που διαχειρίζεται την εικόνα με αφοπλιστική ειλικρίνια.
Σε ένα κόσμο όπου η εικόνα, το image αλλιώς, είναι αυτό που πουλάει και αγοράζει την θέση μας στο σύστημα, ο σαρανταεξάχρονος φωτογράφος πρωτοπόρησε με την αισθητική των πορτραίτων του. Είναι αυτός που εξισορρόπησε το αμφάζ του προσώπου ανάμεσα στον celebrity και τον καθημερινό άνθρωπο αποδεικνύοντας ότι πολλοί λίγες είναι οι διαφορές στον «πραγματικό» κόσμο. Και αυτό γιατί στον φτιαχτό κόσμο της εικόνας δεν απεικονίζονται οι πτυχές της εμπειρίας. Ο Martin Schoeller, εξαιρετικά ταλαντούχος απεικόνισε την ομορφιά της «ασχήμιας» του προσώπου έτσι ακριβώς όπως είναι. Άναψε τα φώτα και μας έδειξε το πραγματικό πρόσωπο.
Βιογραφικές αναφορές
Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1968 στο Μοναχό της Γερμανίας, μετοικίζει για σπουδές στο Βερολίνο και έπειτα εργάζεται ανατρεπτικά στη Νέα Υόρκη. Έχει καταφέρει να μην υπάρχει καμία πληροφόρηση δημόσια για την ζωή του, ενώ άγνωστο παραμένει στο ευρύ κοινό το πρόσωπό του. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τις κάμερες που αντιστέκεται στην στιγμή.
Η δουλειά του
Ενώ ασχολήθηκε με τα πλείστα είδη της καλλιτεχνικής φωτογράφισης, αυτό που τον καθιέρωσε και ασχολήθηκε αποκλειστικά έκτοτε ήταν το πορτραίτο. Το πορτραίτο του χαρακτηριστικά κοντινό, απίστευτα κεντραρισμένο με γεωμετρικές αναλογίες ώστε να μην αλλοιώνει την πραγματική εικόνα του ανθρώπου. Θυμίζει κάτι από φωτογραφία ταυτότητας. Μόνο, που στην απεικόνιση του Martin Schoeller το φως πέφτει άπλετο με κάθε πτυχή του δέρματος να διαγράφει. Δημιούργησε με την καινοτόμα του οπτική τον όρο «big head» για να περιγράψει την τεχνική του.
Ρηξικέλευθη αισθητική σε συνδιασμό με άσκηση πολιτικής στον κόσμο της βιομηχανοποίησης
Ο Martin Schoeller δεν μένει μόνο στην ανάγκη του καλλιτέχνη για δημιουργία. Αυτό που κυρίως κάνει είναι το να εκφράζει άποψη και μάλιστα να ασκεί πολιτική αντιπολίτευσης στον βιομηχανοποιημένο κόσμο της διαφήμισης. Ενδεικτική είναι η δουλειά του στο περιοδικό Times, με το εξώφυλλο τις δωδεκάτης Μαϊου να θίγει την ανατροφή των παιδιών με ένα απαντητικό ερώτημα «Are you mom enough?».
Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά του για τα πανομοιότυπα δίδυμα, την οποία μπορείτε να εντοπίσετε με τον τίτλο Identical: Portraits of Twins, 2012.
Ενώ μόλις εκδόθηκε ένας τόμος για την τελευταία του δουλειά με παράλληλη δραστηριότητα δύο εκθέσεις στην Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο.
Σχολιάστε