Το στολίδι του κάμπου (Το Γενί Τζαμί)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ˸ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΕΛΕΝΗ,ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

13444178_10206383059760524_801481635_n

Είναι μεσημέρι Σαββάτου… ο καιρός  καλός & μια βόλτα με το ποδήλατο είναι ό,τι χρειάζεσαι για να κυλήσει  όμορφα η μέρα σου!!!Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια από τις πιο ζωντανές  πόλεις, στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ…& δεν είναι άλλη φυσικά από την πόλη μας, τη Λάρισα. Γεννηθήκαμε ,μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε σ’ αυτή… Είμαστε βέβαιοι  πως τα γνωρίζουμε όλα γι’ αυτή?

Έτσι μετά την υπέροχη ποδηλατάδα και τη σπιτική λεμονάδα σε κάποιο από τα καφέ της πόλης γύρισα σπίτι & άρχισα να ‘’ψαχουλεύω’’ τόσο σε βιβλία όσο και σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους οτιδήποτε συσχετιζόταν με την ιστορία της.

Η Λάρισα όντας ακόμη & σήμερα ένα εμπορικό κέντρο  έκανε την εμφάνιση της από πολύ παλιά. Είναι μια πανάρχαια πόλη  με προελληνικό όνομα. Λάρισα-προέρχεται από  τη λέξη λάας που σημαίνει βράχος, οχυρωμένος λόφος, ακρόπολη. Σχετικά με την προέλευση  του ονόματος  της  υπάρχουν 2 εκδοχές, οι οποίες ακούγονται πολύ εύλογες.

Η 1η εκδοχή αναφέρει ότι χτίστηκε από το Λάρισο, γιό του Πελασγού και κατοικείται  σχεδόν 4000 χρόνια από τότε. Η 2η εκδοχή αναφέρει  ότι η νύμφη Λάρισα πνίγηκε στα νερά του Πηνειού , γι ’αυτό  και δόθηκε το όνομα στην πόλη. Επιπλέον εξέχουσα μορφή που έζησε & πέθανε εδώ  ήταν ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής.

 

Για να φτάσει βέβαια η Λάρισα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα αποτελώντας το στολίδι Θεσσαλικού κάμπου ένα είναι σίγουρο , πως  τίποτα δεν ήταν ρόδινο!!

Από τον 4ο αιώνα π.Χ  βιώνει τη μακεδονική περίοδο , υποταγμένη στους Μακεδόνες. Ακολουθεί  η ρωμαική κατάληψη τον 2ο αιώνα, περίοδος ακμής για τη Λάρισα. Αυτή την εποχή ιδρύονται & τα γνωστά ‘’ελευθέρια’’, μια πανθεσσαλική γιορτή  με ποικίλο περιεχόμενο. Μετά την ακμή ακολουθεί μια περίοδος παρακμής με μεγάλη μείωση του πληθυσμού & τη ζωή των κατοίκων να δυσκολεύει.

Δεν μένει βέβαια ανεπηρέαστη και κατά τη βυζαντινή περίοδο. Δέχεται συνεχόμενες επιδρομές από τους Βουλγάρους και τα βγάζει  επάξια εις πέρας!!  Το ενιαίο αυτό τμήμα  κατά τον 12ο αιώνα  διασπάται σε μικρότερα τμήματα , τα οποία αποτελούνται από πεδινές εκτάσεις  και τραβάνε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των ισχυρών.

Συνεχίζουμε το διάστημα 1423-1881,το διάστημα της οθωμανικής κυριαρχίας χτίζονται  τζαμιά ,κτίρια… έτσι  είθισται άλλωστε..κάθε κατακτητής  να θέλει να βάλει το ‘χεράκι’ του. Το 1881 απελευθερώνεται η Θεσσαλία και προσαρτάται  στο ελληνικό κράτος. Ως τότε  είχε το όνομα Γενί Σεχίρ, νέα πόλη.

Περάσαμε από διάφορα σημεία της πόλης και συνειδητοποιήσαμε  πως το κάθετι  δίνει  τη δική του πινελιά.. Πλατείες, πάρκα, μουσεία και σημαντικά μνημεία  όλων των περιόδων… όπως  το Α΄ Αρχαίο θέατρο, το Μπεζεστένι, ο Μύλος του Παππά, το Γενί Τζαμί κ.α.

13444483_10206383054560394_603886524_n

Και μιας και είπαμε Γενί Τζαμί, σ ’αυτό θα περιηγηθούμε  σήμερα εντός και εκτός… Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της πόλης που το μάτι του καθενός πέφτει πάνω από την πρώτη στιγμή. Λέγεται ότι χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Από τα 70 τζαμιά είναι το μοναδικό που έχει απομείνει ακέραιο στην πόλη μας. Όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται  απέναντι από το ναό του Αγίου Βησσαρίωνα, στην πλατεία Λάου.

13453646_10206383056320438_1766469837_n

Το όνομα του ιδρυτή του απ’ όσα γνωρίζουμε από τις πληροφορίες που διαθέτουμε δεν είναι γνωστό. Το τέμενος χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί μέχρι το 1924, ως χώρος δηλαδή προσευχής μέχρι που έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών. Λέγεται μάλιστα ότι το συγκεκριμένο κτήριο-τζαμί  υπήρξε δωρεά  της βασίλισσας Όλγας για όσους είχαν μείνει  για να έχουν χώρο να προσεύχονται. Η κατοπινή του χρήση ήταν ως βιβλιοθήκη , αν και υπέστη πολλές ζημιές από τους σεισμούς που ακολούθησαν. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο σε αρκετά καλή κατάσταση. Κατά καιρούς τα εκθέματα του ήταν διάφορα όπως ευρήματα , δείγματα ανάγλυφων και γλυπτών κ.α

Το Γενί Τζαμί συνεχίζει να δεσπόζει επιβλητικά στην ίδια θέση φέρνοντας καθημερινά σε όλους τους περαστικούς μνήμες και ιστορίες από τα παλιά. Μπορεί πλέον να μη λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος για εκδηλώσεις και περιστασιακές εκθέσεις, όμως δίνει και αυτό στην πόλη κάτι ξεχωριστό και αλλόκοτο, κάτι που ήρθε από τα παλιά, από έναν διαφορετικό πολιτισμό.

Μια βόλτα , θα σε πείσει!!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: