Χειραφετημένη ή καταπιεσμένη η σύγχρονη γυναίκα τελικά;

Από την Κωνσταντέλου Ελένη, Φιλόλογο ΑΠΘ

Είναι Αύγουστος…και εκεί που κάθεσαι και ρεμβάζεις…..σ’ένα από τα όμορφα νησιά της Ελλάδας μας…ρίχνοντας μια ματιά γύρω σου παρατηρείς τους ανθρώπους…ντόπιοι, ξένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά…και το ενδιαφέρον μου πέφτει σ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα…( και όχι δεν είναι υπέροχα , γιατί τυχαίνει να ανήκω και εγώ σ’ αυτό το φύλο)….τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ εννοώ!!!!
Γυναίκες ψηλές, κοντές, αδύνατες και πιο χυμώδεις, ξανθές, μελαχρινές…όλες όμως όμορφες, γιατί η καθεμία έχει τη δική της προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία.
Η εμφάνιση τους στην κοινωνική σκακιέρα ξεκινάει από πολύ παλιά, από τότε που οι κοινωνίες ήταν πατριαρχικές και ανδροκρατούμενες και ο ρόλος τους ήταν σαφώς υποβαθμισμένος. Ήταν περιορισμένες στο σπίτι, αποκλειστικά αφοσιωμένες στον άντρα και τα παιδιά. Ο σύζυγος της αντιμετώπιζε υποτιμητικά, δεν είχα δικαίωμα για συμμετοχή στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και φυσικά δεν ασκούσε κάποιο επάγγελμα, παρά μόνο στις αγροτικές εργασίες.
Με το πέρασμα των χρόνων, η θέση της γυναίκας, άρχισε να βελτιώνεται μέσα από πολλούς αγώνες και προσπάθειες με σκοπό ν’ αναγνωριστούν τα δικαιώματα των γυναικών , αλλά και η ισότιμη αντιμετώπιση τους με τους άντρες. Οι αγώνες αυτοί ευτυχώς απέδωσαν καρπούς και οι γυναίκες απέκτησαν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, βελτίωση της θέσης τους στην οικογένεια, συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και γενικά κατάφεραν να είναι ‘ελεύθερες’, απαλλαγμένες από ταμπού και προκαταλήψεις.
Παρόλο τις προσπάθειες και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος η εξίσωση δεν έχει γίνει απόλυτα εφικτή και ακόμη και σήμερα έχουμε φαινόμενα ανισότητας εις βάρος τους. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερο, η αμοιβή τους μικρότερη, υπάρχει ακόμη διαχωρισμός σε ‘αντρικά’ και ‘γυναικεία’ επαγγέλματα, είναι θύματα σε εγκλήματα βίας, οι διαφημίσεις μειώνουν την αξία τους, απουσιάζουν από την κοινωνική και πολιτική ζωή , ενώ στις χώρες του Τρίτου κόσμου η θέση τους είναι πιο δυσχερής.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι σωστό να μας απογοητεύουν, αλλά να μας επαγρυπνήσουν. Είναι στο χέρι μας αντί να ψάχνουμε τις διαφορές άντρες-γυναίκες να βρούμε τον τρόπο που ο ένας ‘συμπληρώνει’ τον άλλον, απορρίπτοντας τα στερεότυπα και πάντα με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: