Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ

Από την Κωνσταντέλου Ελένη , φιλόλογο ΑΠΘ

Ελλάδα….με το ψέλλισμα αυτής της λέξης σου

έρχεται αμέσως στο μυαλό…ήθη, έθιμα, παραδόσεις…ένας ζωντανός πολιτισμός που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά…

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα και που ήδη μαθαίνουμε από τα μαθητικά μας χρόνια είναι αυτό της κυράς Σαρακοστής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο που έφτιαχναν οι άνθρωποι για να καταφέρουν να μετρήσουν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα ως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο σχολείο μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικονίζει μια κυρία με 7 πόδια που το καθένα συμβολίζει μια βδομάδα και άλλοτε μια κυρία από ζυμάρι που αποτελείται από νερό και πολύ αλάτι που και εδώ φυσικά δεν λείπουν τα 7 πόδια.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα , η μέρα που οι χριστιανοί καθαρίζονταν σωματικά αλλά και πνευματικά. Ορίζει το τέλος της Αποκριάς και στην ουσία ξεκινάει και επίσημα η νηστεία, η νηστεία 40 ημερών. Τρώμε την περίφημη λαγάνα, χαλβά, θαλασσινά και φασολάδα χωρίς λάδι. Πετάμε τον χαρταετό, χορεύουμε το γαιτανάκι ( έθιμο φερμένο από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία).

Καθιερωμένη είναι η φράση « πάμε για κούλουμα» που σημαίνει την έξοδο μας στην ύπαιθρο. Δεν είναι τυχαίο που προέρχεται από τη λατινική λέξη cumulus που σημαίνει τη μαζικότητα ,την αφθονία αλλά και τον επίλογο.
Όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη, υποδέχεται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. 

Τέτοια είναι ο βλάχικος γάμος στη Θήβα, το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στη Νάουσα και άλλα πολλά που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Ας μη ξεχνάμε λοιπόν πως τα ήθη και τα έθιμα είναι ο καθρέφτης του λαού μας. Μέσα από τον πολιτισμό μας προστατεύουμε το μέλλον μας , συνεχίζουμε το Έθνος μας και εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα, αποτελούν πηγή σύνδεσης ανάμεσα στις γενιές.

Άντε και καλά κούλουμα σε όλους μας!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: