Η δομική ανάλυση εφαρμόζεται σε κάθε ποίημα. Έτσι ωφελείται και η ανάλυση ρητορικών τεχνασμάτων. Το ποίημα είναι κάτι. Ακόμη και η μορφή είναι μέρος του περιεχομένου. Ο Καβάφης εισάγει λέξεις των καθημερινών πραγμάτων.
Η ηχογράφηση της ποίησης και μελοποίηση της
Δήμος Μούτσης, Τετραλογία.
Το ποίημα είναι έργο αυτοτελές. Σε αντίθεση κάθε έργο τέχνης υφίσταται διάφορες αναγνώσεις και ερμηνείες. Στην ανάγνωση είναι μόνιμη η μελοποίηση. Παράδοση στο είδος έχουν τα ποιήματα του Βηλαρά, που έχουν γίνει τραγούδια. Άρα, αίτημα κοινωνικό. Ακόμη, και το αρχαίο δράμα, άμεσα συνδεδεμένο με το άσμα. Επίσης, ο Ύμνος στην Ελευθερία έγινε ο εθνικός ύμνος.
Καβάφης
Η αίσθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας επανέρχεται με διάφορους τρόπους. Η ερωτική ποίηση είναι ποίηση της ανάμνησης. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στα 1917- 1927, συγκεντρώνει όλες τις καβαφικές παρωδίες. Ο Καβάφης ανεξάρτητα από την επιρροή που άσκησε στην α’ και β’ μεταπολεμική γενιά, οι παρωδίες έχουν μια δεικτική διάθεση. Η Τζία Πολίτη γράφει παρωδία επηρεασμένη από το «απόλειπεν ο θεός Αντώνιον» το 1990. Η πρώτη φάση του είναι ρομαντική. Η δεύτερη φάση του είναι συμβολική. Η Τρίτη φάση ανήκει στον ποιητικό ρεαλισμό. Η Καβαφική τεχνική είναι το μεταμοντέρνο, παίρνω κάτι παλιό και δημιουργώ πάνω σ΄ αυτό. Είναι μακριά από τη λαϊκή παράδοση. Την ιστορία, στη γραπτή εκδοχή της, την αντιλαμβανόμαστε ως αφήγηση.
Σχολιάστε