Ημέρα Καρδιάς

της Ιωάννας Ιωαννίδου

Ζούμε σε μια χώρα που καθετί έχει τη δική του πια μέρα-εορτή(μέρα πατέρα –μητέρα–παιδιού κλπ). Σπάνια αυτές οι ημέρες έχουν να προσδώσουν κάποιο μήνυμα τις περισσότερες φορές βοηθούν απλά το εμπορικό σύλλογο της χώρας. Ωστόσο σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη εμπορική γιορτή. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και όχι δε σημαίνει πως πρέπει ν αγοράσεις το μαξιλαράκι σε σχήμα καρδιάς που είδες στα Jumpo. Αλλά μπορείς να αφιερώσεις λίγο απ το χρόνο σου για να ενημερωθείς .Μην ξεχνάμε  πως η καλύτερη θεραπεία  είναι πάντα ….η πρόληψη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον
πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ξέρω σκέφτεσαι πως όλα αυτά δεν σ αγγίζουν και κάπου εδώ σταματάς την ανάγνωση. Δε πειράζει δεν είσαι ο μόνος πολλοί θα κάνουν το ίδιο. Για να πω τη αλήθεια κι ‘γω βαριόμουν να διαβάζω άρθρα που έχουν να κάνουν  με Παγκόσμιες Ημέρες σε σχέση με ασθένειες. Ίσως γιατί μέσα μου πίστευα πως «όχι σε μένα αποκλείεται να συμβεί». Ώσπου διάβασα τα στατιστικά στοιχεία που εξηγούν πόσες πιθανότητες υπάρχει να «χτυπήσει» την πόρτα μου μια καρδιακή νόσος.

Στατιστικά Στοιχεία:

 • Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή»
  στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
 • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά
  20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
 • Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας
  στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2010 να αποτελούν
  την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35
  ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη
  β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
 • Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης
  στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ,αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
 • Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα
  καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι
  θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
 • Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από
  15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
 • Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο,
  σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

 

Ενημερώθηκα για τα στατιστικά στοιχεία τώρα έπρεπε να βρω.. πως θα προφυλαχτώ..Άραγε τι έπρεπε να κάνω για να μη πονέσει ποτέ η καρδούλα μου? Κυριολεκτικά γιατί μεταφορικά και Μάστερ στη καρδιολογία να πάρεις κάποια στιγμή θα… την πατήσεις..εεεε θα πονέσεις ήθελα να πω.

Έτσι λοιπόν στο Medlook.net βρήκα τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να ασθενήσει η καρδιά : 1)Το κάπνισμα (τώρα με τα νέα μέτρα καλύτερα να το κόψεις… οικονομία)

2)Η υψηλή πίεση(αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου <αν έχεις> ούτε να χωρίσεις αν έχεις δεσμό , απλά σ ότι σ εκνευρίζει  κ σου ανεβάζει την πίεση ,ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης είναι η καταφατική κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω. Ο συνομιλητής σταματάει γιατί νιώθει ότι εισακούστηκε και συ τη γλιτώνεις

3)Ο διαβήτης. ( Εντάξει εδώ το θέμα είναι όντως σοβαρό. Αλλά πιστεύω πως αν πάσχει κανείς από διαβήτη χρειάζεται συστηματικές εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση.

4) Η παχυσαρκία( Μπορεί η χώρα μας να ναι ψηλά στη λίστα με τα ποσοστά παχυσαρκίας και σίγουρα δεν μας κάνει εντύπωση το γιατί .Αν σκεφτεί κανείς πως πρώτη ερώτηση και θέμα συζήτησης είναι … «Τι φάγαμε χτες ή τι να μαγειρέψω αύριο. Ωστόσο μια ελπίδα αισιοδοξίας δίνουν και εδώ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

5)Η απουσία επαρκούς σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.(όχι η διαδρομή κουζίνα καφέ γραφείο δεν αποτελεί σωματική άσκηση. Μήπως  λέω
μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις γυμναστήριο και σωστή διατροφή??(αν όχι
γυμναστήριο έστω ένα σπορ ή τρέξιμο στο κοντινό γήπεδο.

6) Επίσης το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής πάθησης. (αν υπάρχει στην οικογένεια κάποιος που να είχε νοσήσει στο παρελθόν καλό θα ήταν να κάνετε κάποιες προληπτικές εξετάσεις.

Όλα αυτά είναι απλά ένα δείγμα ,μια απλή προειδοποίηση ότι τη καρδιά δε φτάνει να την ακούς ,πρέπει και να την προσέχεις. Μπορεί να χει μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και συνέπειες) να σκέφτεσαι και να δρας με τις προσταγές τις αγνοώντας συχνά τη λογική, Άλλοτε να σε παρασέρνει να εξερευνήσεις το άγνωστο και άλλοτε να  σε γυρίζει πίσω σ’ ότι θέλεις αλλά πρέπει να αποφύγεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: