Έμπρακτη απόρριψη του ν.4009/2011 από το Α.Π.Θ.

Περιεχόμενο επιστολής προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ..:

Τον χρόνο που πέρασε και ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του νόμου «πλαίσιο» για τα ΑΕΙ όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι, διαδήλωσε με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον ν.4009/2011. Τα συλλογικά όργανα, διοικητικά και συνδικαλιστικά, φώτισαν κάθε πτυχή του σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις και κυρίως τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εφαρμογή του, όχι μόνο στη διάρθρωση της διοίκησης των Παν/μίων αλλά κυρίως στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής τους.
Ο νόμος αυτός αποτελεί όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και τον οδηγό για την πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, καθώς μετατρέπει τα επιστημονικά αντικείμενα σε κύκλους κατάρτισης και «προϊόντα» συναλλαγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις των «αγορών». Ξεθεμελιώνει την ερευνητική ιδιότητα και το εργασιακό καθεστώς των μελών ΔΕΠ, την υφιστάμενη συμμετοχική διοικητική δομή, τη φοιτητική μέριμνα και την επαγγελματική αξία του πτυχίου. Ο νέος νόμος πλαίσιο αφαιρεί το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση της πλειοψηφίας των παιδιών της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.
Η κατηγορηματική απόρριψη του νέου νομικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία του Παν/μίου, από την συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά τους ειδεχθείς εκβιασμούς και τις άθλιες συκοφαντίες, οδήγησε στην άρνηση συμμετοχής στα όργανα που επιβάλει ο ν.4009/2011. Πρώην και νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, δεκάδες συνάδελφοι στους οποίους απευθύνθηκε το Υπουργείο, παρακάμπτοντας μάλιστα τις εκλεγμένες πανεπιστημιακές αρχές, για τη στελέχωση των «οργανωτικών επιτροπών» αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε διαδικασίες που τα συλλογικά όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες απέρριψαν. Η άρνηση αυτή αποτελεί μια πρώτη ηθική νίκη ενάντια στη μετάλλαξη του Παν/μίου σε «πολυσχιδή» επιχείρηση. Ήδη τις μέρες αυτές παραιτήθηκαν  μέλη των επιτροπών σε ΑΕΙ.
Το Υπουργείο, με έκνομους και αντισυνταγματικούς ακροβατισμούς, επιχειρεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ παρακάμπτοντας την ακαδημαϊκή βούληση, κάνοντας αρχή με τους διορισμούς επιτροπών της αρεσκείας του μέχρι ακόμη και την επιβολή της «εκλογικής» διαδικασίας. Οι μεθοδεύσεις αυτές της πρώην και της διαδόχου κυβέρνησης αποτελούν ένα «μάθημα» υποταγής, ταπείνωσης, και εξευτελισμού προς τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, τη νεολαία και ολόκληρη την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής, υπηρετήσατε το πανεπιστήμιο από θέσεις ευθύνης στις οποίες σας τίμησε η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και από διοικητικές θέσεις προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης των επιστημών και των τεχνών, του κοινωνικού ρόλου της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αποδοχή εκ μέρους σας να στελεχώσετε την κυβερνητική επιτροπή επιβολής του νέου καθεστώτος,  και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της Συκλήτου του ΑΠΘ, συνιστά βαριά περιφρόνηση των αποφάσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Κυρίες και κύριοι της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής, όπως γνωρίζετε τα εν ενεργεία μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι υπόλογα των ακαδημαϊκών τους ενεργειών στα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας, Τμήματα, Σχολές, Σύγκλητο, Πρυτανικές Αρχές. Με την απόφασή σας να αποδεχτείτε το διορισμό σας περιφρονείτε βαθύτατα τις αρχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας και συμβάλετε στο μέτρο που σας αναλογεί και μαζί με την κυβέρνηση στη συνεχώς εντεινόμενη αναταραχή. Με τη συμμετοχή σας συνδέεστε και προσωπικά με την κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και την παράδοση του πανεπιστημίου στις δυνάμεις της αγοράς.
Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, όπως οι Γενικές του Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομιμότητα ούτε τις πράξεις αυτών των επιτροπών και καλεί τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, έστω και αυτή την ώρα, να μιμηθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους πρώην πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, να παραιτηθούν και να αντιταχθούν μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα στην ισοπέδωση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: